Zelený čaj
Čajovník čínský, nenápadný stálezelený keř, původem z Asie, by se s trochou nadsázky dal nazvat celebritou v rostlinné říši. Nápoj připravovaný z lístků tohoto keře je známý už po tisíce let. Stal se nedílnou součástí asijské kultury a postupem času se dostal do všech možných koutů světa, kde získal náklonnost mnoha dalších lidí. Řeč je o zeleném čaji, nebo-li čaji "pravém". Pokračovat
Zelený čaj je velmi oblíbený ve své domovině, východní a jihovýchodní Asii. Tamní tropické a subtropické podnebí čajovníku svědčí, a tak mnoho kopců a hor pokrývají terasovité zahrady. Mezi přední producenty patří Čína a Japonsko. Rozsáhlá oblast, kde se čaj pěstuje, dává jedinečný prostor pro objevování. Čaje z jednotlivých plantáží se liší osobitý charakterem, mají specifickou chuť, kvalitu i vzhled. Jedno je ale spojuje. Aby vznikl zelený čaj, je třeba po sklizni přerušit oxidaci čajových lístků. Děje se tak pomocí tepla, napařováním nebo nahříváním na pánvi. Zachová se jemné aroma i řada látek prospěšných lidskému tělu - antioxidanty, vitamíny, minerály a další. Po usušení lístků, už nic nestojí v cestě k přípravě povzbuzujícího nápoje zelenkavých až zlatavých odstínů.
Toužíte-li po dalších informacích, naleznete je v našem průvodci o čaji.